Johtoryhmän tiedote 11.9.2020

Yhteislaulu

Viime kuukausina johtoryhmä on miettinyt useaan otteeseen ohjeistuksia turvallisen kokoontumisen mahdollistamiseksi. Viimeisimpänä aiheena on ollut yhteislaulu, jota toisaalta kaivataan ja johon liittyvät mahdolliset riskit tiedostetaan. Kaipaamme saada ylistää Herraa laulaen yhdessä seurakuntana, ja tärkeä osa yhteisestä kokoontumisesta on jäänyt puuttumaan, kun ei ole voinut osallistua ylistykseen laulaen. 

Viranomaiset eivät ole antaneet yksiselitteisiä ohjeita yhteislauluun liittyen, eikä yhteislaulua ole kielletty. Nykyisen tiedon mukaisesti uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen (THL).

Voimakkaasti laulaessa pisarat kuitenkin saattavat levitä tehokkaammin, ja siksi asiaan on hyvä kiinnittää huomiota. Olemme tiedustelleet useiden seurakuntien ja kuorojen käytännöistä ja ne vaihtelevat suuresti; toiset laulavat yhdessä, toiset eivät.

Tätä taustaa vasten olemme päätyneet seuraavaan ohjeistukseen: Voimme osallistua lauluun, mutta hiljaisemmin, ja suosittelemme laulaessakin kasvosuojaimen käyttöä. Laulujen määrä tilaisuuksissa on normaalia vähäisempi. 

Kiitämme koko seurakuntaa yhteistyöstä, ymmärryksestä ja kärsivällisyydestä tänä erikoisena aikana. Voimme kukin tehdä osuutemme yhteiseksi hyödyksi. On hyvä muistaa, että joukossamme on paljon riskiryhmiin kuuluvia, ja apostoli Paavalin sanat ovat siksi hyvin osuvat tähänkin tilanteeseen: ”Älkää katsoko vain omaa parastanne vaan myös toisten.” (Fil 2:4)

Jumalanpalveluksia voi edelleen seurata suoratoistolähetyksinä YouTube-kanavan, UskoTV:n ja FaceBookin kautta.

Kokoontumisten erityisjärjestelyt:

  • Emme kättele.
  • Noudatamme turvavälejä ja vältämme lähikontakteja. Joka toinen penkkirivi on pois käytöstä.
  • Noudatamme käsi- ja yskimishygieniaohjeita.
  • Emme tule kirkolle flunssaoireisena.
  • Suosittelemme hengityssuojaimen käyttöä. Katso tarkempi ohjeistus TÄSTÄ
  • Voimme osallistua yhteislauluun varovaisuutta noudattaen.

Lisätietoa:

Tilaisuudet: https://www.espoohsrk.fi/event-directory/

Työntekijöiden yhteystiedot: https://www.espoohsrk.fi/yhteystiedot/

Espoon Helluntaiseurakunnan JohtoryhmäX