Sana elämään #7

Herra, auta meitä rakastamaan

”Sen suurempaa rakkautta ei ole kenelläkään, kuin että hän antaa henkensä ystäväinsä edestä. (Joh. 15:13)

Ajatus henkensä antamisesta toisen puolesta kuulostaa meistä varmasti kaukaiselta. Harvalle meistä sellaisia tilanteita edes vastaan tulee, jossa se olisi ihan konkreettisesti mahdollista. Jeesuksen ajatuksessa taustalla lienee ensisijaisesti se, mitä hän itse tulisi tekemään omiensa puolesta Golgatan ristillä. Vastaavaan meistä ihmisistä ei kuitenkaan kukaan pysty, joten Jeesuksen ajatuksessa on varmasti mukana muutakin.

Sankaritarinoista mieleemme saattaa nousta mielikuvia vaikkapa auton eteen hyppäämisestä jonkun toisen pelastamiseksi, tai heittäytymisestä muita kohti ammuttujen luotien eteen. Luulenpa, että Jeesus ei kuitenkaan tarkoittanut sanoillaan mitään tällaista. Pikemminkin jotain sellaista, jota voimme opetella ja harjoittaa läpi elämämme – päivittäin.

Niinpä elämän antaminen toisen puolesta voi tarkoittaa esimerkiksi toisen auttamista tai kuuntelemista silloinkin, kun se ei tunnu meistä mukavalta eikä aikatauluihimme. Se voi tarkoittaa jonkun auttamista silloinkin, kun tiedämme, ettei kukaan siitä kiittele. Tai luovumme jostakin itselle rakkaasta asiasta jonkun toisen hyväksi. 

Ehkä se tarkoittaa sitä, että jätämme syömättä niin herkulliset hampurilaiset ja leivonnaiset pysyäksemme terveempinä läheistemme ja omankin tulevaisuutemme tähden. Tai emme vaihda kännykkäämme puolen vuoden välein uuteen ja annamme siinä säästämämme rahat Ukrainan sodassa kärsiville tai evankeliumin levittämiseen niiden keskellä, jotka eivät ole Jeesuksesta koskaan kuulleet.

Saattaa olla jopa niin, että on helpompi kerätä rohkeutensa hetkelliseen dramaattisen jaloon tekoon kuin antaa elämänsä toisten puolesta pienissä asioissa joka päivä. Voimme kuolla kirjaimellisesti ystävän puolesta vain kerran. Voimme kuitenkin antaa elämämme lähimmäisen puolesta joka päivä.

Kuinka suurta onkaan siis rakkautemme? Vapahtajamme antoi meille esimerkin. Herra meitä auttakoon olemaan hänen seuraajiaan rakkaudessa!

Siunattua alkanutta viikkoa ja hyvää ystävänpäivää (14.2.) sinulle toivottaen!

Ystävyydellä,

PETRI MÄKILÄX