Sana elämään #11

Vapaaksi ennakkoluuloista 

”Tässä ei ole erotusta juutalaisen eikä kreikkalaisen välillä; sillä yksi ja sama on kaikkien Herra, rikas antaja kaikille, jotka häntä avuksi huutavat”. (Room. 10:12)

Paavali kehottaa kirjeissään meitä toistuvasti kunnioittamaan kaikkia ihmisiä samalla tavalla. Kirjeessään nuorelle Timoteukselle (1. Tim. 5:21) hän muistuttaa tätä olemaan suosimatta ketään ennalta käsitellessään seurakunnan keskellä esiintyviä haasteita. Galatalaiskirjeessä (2:6) hän toteaa, että Jumala, jonka kaltaisia meidän tulisi olla, ”ei katso henkilöön” eli Jumalalla ei ole suosikkeja, joita hän kohtelee eri kriteerein kuin muita.

Tämä saattaa kalvaa joskus sisintämme. Meillähän on usein omat suosikkimme, ja joudumme kohtaamaan suvaitsemattomuutta niin itsessämme kuin muissakin, sillä siihen langennut inhimillisyytemme meitä auttamattomasti pyrkii johtamaan. Ennakkoluulot asuvat usein syvällä luonnossamme ja voivat perustua lähes mihin tahansa, ”vääränmerkkisistä” tennistossuista ”väärään” ihonväriin tai toisista poikkeavaan mielipiteeseen. Siksi Sana varoittaa meitä kätkemästä ennakkoluulojamme ja antamasta niiden jäädä kytemään sydämeemme ja ajatuksiimme. Jobin kirjassa mainitaan, että Herra rankaisee ”jos salassa olette puolueellisia” (Job 13:10).

Siksi juuri näinä vastakkainasettelun ja toisen kunnioituksen puutteen aikoina meidän uskovina on syytä tutkia sydäntämme ja tuoda ennakkoluulomme ja pelkomme Herran eteen. Hän tahtoo puhdistaa sielumme, niin että voimme ”rakastaa toisiamme hartaasti puhtaasta sydämestä” (1. Piet. 1:22).

Siunausta, iloa ja voimia viikkoosi toivottaen,

PETRI MÄKILÄ

X