Sana elämään 51-52

Matkalla Beetlehemiin

"Sinä Juudan maan Beetlehem, et suinkaan ole vähäisin Juudan ruhtinaiden joukossa, sillä sinusta on lähtevä hallitsija, joka kaitsee minun kansaani Israelia." (Matt. 2:6)

Beetlehem oli pieni ja oman aikansakin mittapuulla mitattuna merkityksetön paikka, paitsi tietysti niille, jotka siellä asuivat. Kuitenkin kaikkivaltias Jumala oli itse säätänyt sille merkittävän tehtävän. Hän "kuiskasi" ajatuksensa ja aikeensa profeetoilleen, ja yli 700 vuotta myöhemmin Matteus lainaa profeetta Miikan sanoja, tämän ennustaessa, että nimenomaan Beetlehemistä tulisi Israelin kansan odotetun Messiaan syntymäpaikka.

Jeesuksen syntymän aikoihin kedolla olleet paimenet sanoivat enkelien ilmestymisen jälkeen toisilleen, että "menkäämme nyt Beetlehemiin katsomaan sitä mitä on tapahtunut, ja minkä Herra meille ilmoitti" (Luuk. 2:15). Meidänkin on hyvä hakeutua Beetlehemiin tänä jouluna - edes mielikuvituksessamme. Voimme tarkastella tuota pientä, maailmalle ennen täysin tuntematonta kylää, jonka merkitys muuttui yhdessä yössä. Se, että Jumala kiinnostui niin pienestä kylästä ja sääti sille paikan ja suuren tehtävän lunastussuunnitelmassaan, kertoo meille jotakin Jumalasta ja hänen tavastaan toimia. Taivaalle ilmestynyt tähtikin sai nimekseen 'Beetlehmin tähti'.

Hänelle on ilo ottaa jotain tavallista, jotain ihmisten silmissä merkitysetöntä ja pientä, ja tehdä siitä epätavallista ja jopa maailman historiaa muuttavaa. Hän ottaa mielellään meidän kaltaisiamme  tavallisia ihmisiä ja tekee jumalallisia tekoja heidän puolestaan, heille ja heidän kauttaan. Jumalan suuretkin teot toteutuvat usein vaatimattomissa paikoissa, tavallisten ihmisten keskuudessa.

Tehkäämme tänä jouluna niin kuin paimenet ja idän viisaat miehet tekivät. "Matkataan Beetlehemiin" ja kun löydämme Vapahtajan, kumarrutaan hänen edessään ihmetellen ja palvoen. Hän on  maailmaan ihmiseksi tullut Jumala - sinun ja minun syntien sovittaja. Miten ihmeellinen Vapahtaja hän onkaan!

Siunattua joulua ja hyvää pian alkavaa uutta vuotta 2024!

Petri Mäkilä