Sana elämään 23-24

Yhdessä ja yksin

"Sillä me olemme kaikki yhdessä Hengessä kastetut yhdeksi ruumiiksi." (1. Kor. 12:13)


Tasapainoinen ja sopusointunen elämä yhdessä edellyttää kaikilta yhteisön jäseniltä itsetutkistelua. Mikä tai mitkä ovat ne asiat, jotka estävät meitä elämästä ja toimimasta yhtenä ruumiina veljiemme ja sisariemme kanssa? Ehkä ylpeys? Pelko? Aiempien ihmissuhteiden jätttämien haavojen painolasti? Tai kateus? Moni asia voi pitää meidät etäällä juuri niistä, jotka Jumala tuonut lähellemme välittääkseen meille elämää, voimaa ja täyttymystä.


Voidaksemme nähdä itsemme oikein ja arvioidaksemme näitä sisäisiä kysymyksiä, meillä täytyy olla kahdenkeskistä aika Jumalan kanssa ja kuunnella Häntä. Dietrich Bonhoeffer käsitteli kirjassaan Yhteinen elämä kristillistä yhteisöelämää kahdessa luvussa, jotka hän oli otsikoinut "Päivä yhdessä" ja "Päivä yksin". Hänen ajatus oli, että voidaksemme elää, rakastaa ja toimia yhdessä, meidän täytyy varata aikaa yksinoloon. Yksinäisyydessä, Sanan ja Hengen vaikutuksen alla, meillä on mahdollisuus kuulla Jumalan puhetta, kun Hän tutkii sisintämme osoittaakseen meille ne monet jopa synnilliset ajatukset ja asenteemme toisiamme kohtaan. Ne ovat juuri niitä asioita, jotka estävät meitä kokemasta yhteyden antamaa täyttymystä.


Kasvaaksemme yhteydessä meidän täytyy oppia olemaan yksin. Tarvitsemme yksinäisyyden uutta luovaa hiljaisuutta Herramme kanssa, jos tahdomme elää mielekästä elämä toistemme kanssa. Kesä antaa meille tähän oivallisen mahdollisuuden, kun muutenkin olemme kesälomien ja matkojen myötä vähän etäämmällä toisistamme. Silloinkin sydämemme voi kuitenkin olla yhtä Herrassa. Tuokoon Jumalan suloinen läsnäolo kesääsi uusia taivaallisia tuulia, jotka virvoittavat sielusi.


Hengen antamaa levollisuutta kesääsi rukoillen,


Petri Mäkilä